czwartek, 02 marca 2017
Szynka z szynkowara

Dziś tylko szyneczka albo, aż szyneczka z szynkowara . Robiona domowym sposobem, nawet galaretkę ma pyszną.

Składniki:

szynka 800 g

łopatka 300 g

peklosól 18 g

pieprz biały pół łyżeczki

woda 100 ml

żelatyna 2 łyżeczki

 

Wykonanie :

Mięsko umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam je na mniejsze kawałki 5 cm( wykroiłam błonki i tłuszcz) i tłuczkiem rozbiłam,przełożyłam do misy.Posypałam pekolosą. Do szklanki wlałam gorącą wodę wsypałam , żelatynę i pieprz. Wlałam do mięsa. Całość wyrobiłam i wstawiłam do lodówki na 48 godzin. W tym czasie przewracałam mięsko z 4 razy by równomiernie się zapeklowało. Po 48 godzinach mięso przełożyłam do woreczka, a woreczek wstawiłam do szynko-wara. Zamknęłam i przełożyłam do garnka z zimną wodą i wstawiłam na gaz. Temp w wewnątrz mięsa 65 stopni, a na zewnątrz 80. Parzyłam 2.1/2 godziny po czym wyjęłam szynkowar z wody i wstawiłam do miski z zimną wodą na 10 minut.Potem do lodówki i stała do rana. Rano pokroiłam na kanapki :)

IMG_4771

 

IMG_4773

 

IMG_47622

Po szynkowar zapraszam niżej do sklepu

 

swojskiewyrobylogo1440774430

 

środa, 26 października 2016
Szynka indycza z szynkowra

Dziś szyneczka z szynkowara na śniadanie idealne.W końcu coś swojego coś co wiem jak smakuje i zostało zrobione. Taka jestem zadowolona z siebie , że jako debiutantka mogę się pochwalić swoim wyrobem. Jeśli macie ochotę na swojski wyrób to zapraszam po  Zestaw promocyjny "Duet"  odTradismak dostałam jakiś czas temu  i jestem bardzo zadowolona.

 

Składniki ;

" ścinki mięska indyczego"- pościnałam nożem z indyka mięsko trochę tu trochę tu 900 g

sol czosnkowa 1 łyżeczka

suszone pomidory z czosnkiem i bazylią  4 łyżki

majeranek 2 łyżki

sól 1 łyżeczka 

żelatyna 1 łyżka

woda zimna 1 szklanka

Wykonanie:

 

Mięsko z indyka umyłam ( udka ,pierś) pokroiłam w drobną kostkę, przełożyłam do miski. Dodałam przyprawy ( sól, sól czosnkową suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, majeranek i żelatyna).Wlewam w to zimną wodę i wyrabiam jakieś 15 minut. Mam pewność , że wszystko dobrze wymieszałam.Mięso wkładam do woreczka, a potem do szynko wara i zamykam go . Wkładam do lodówki na 48 godzin. Po upływie tego czasu wyjmuję i wstawiam do garnka z wodą tak 1 cm od końca szynko wara. Parzę mięsko 1 godzinę i 20 minut  w 70 stopniach. Pomagam sobie termometrem który miałam w zestawie. Mięso sparzone więc wyjmuje z garnka, zostawiam do ostygnięcia i potem z powrotem do lodówki. Następnego dnia czyli dziś śmiało kroiłam już na śniadanko.

 

IMG_1766

 

IMG_1767

 

pagewwwwwwwww

sobota, 01 października 2016
Szynka mielonka z szynkowara

Mam dla was coś smacznego idealne na śniadanie, jako wędlinka na chlebek . Można śmiało zrobić z tego przekąski mini na wykałaczkach. Zestaw promocyjny "Duet"  od Tradismak dostałam jakiś czas temu. Taka szyneczka najlepiej smakuje  co jakiś czas, przestrzegam jak zrobicie to rzucicie się na nią hihi bo taka smaczna.Nie przejadać się za bardzo .

 

Składniki :

szynka 700 g

pierś z kurczaka 400 g

boczek wędzony 100 g

 Pomidor z ziołami(sószony pomidor,bazylia,sl himalajska,czosnek grys,oregano) 4 łyżki

żelatyna 1 łyżka Tradismak

peklosmaczek 1 .1/2 łyżeczki Tradismak

woda zimna 1.1/2  szklanki

 

Krok 1

Szynkę umyłam i pokroiłam w kostkę i zmieliłam na średnich oczkach.Pierś z kurczaka umyłam, pokroiłam w kostkę, zmieliłam również na średnich oczkach.Boczek wędzony pokroiłam w słupki i zmieliłam ,dodałam do szynki i piersi.

Krok 2

Wsypałam przyprawy ( peklosmaczek, żelatynę oraz pomidor z ziołami), wlałam wodę zimną i wymieszałam porządnie.

Krok 3

Włożyłam do woreczka, zamknęłam w szyn-kowarze i wstawiłam na 24 godziny do lodówki.Po 24 godzinach wyjęłam schłodzone mięsko i nastawiłam w garnku z wodą do zaparzenia . Parzyłam mięsko w 70 stopniach 2 godzinki.

Krok 4

Po 2 godzinach wyjęłam z garnka szyn kowar i zostawiłam do ostudzenia.Kiedy ostygło wstawiłam z powrotem do lodówki na noc.

Krok 5

Wyjęłam z lodówki szyn kowar, zdjęłam metalowe "okrycie" oraz woreczek z naszej szynki . Pokroiłam w plasterki i mamy gotową wędlinkę na śniadanie .

 

 

Opinia zadowolonej Blog-erki :)

Wyglądem przypomina mi taką mielonkę którą czasami kupuje bo ma galaretkę taką pyszną jak w tej chwili moja   i najlepsza mielonko szyneczka. Swoja jest najlepsza , wiem co włożyłam z czego zrobiłam i wiem , że jest świeża. Kochani zachęcam was do robienia domowych frykasów. Zaręczam ,że będziecie zadowoleni ze smaku, konsystencji jak i wyglądu .Tradi smak oferuje gotowe zestawy gdzie macie wszystko co trzeba do zrobienia szyneczki. Nie musicie chodzić szukać szyn-kowaru ani przypraw do tego macie cały zestaw w jednym.

Polecam wam:

 

Prasowanka (szynkowar) "Singiel" o pojemności 900 g

Zestaw promocyjny "Duet"

 

Polecam bo mam obydwa zestawy i jestem mega zadowolona.

 

IMG_1452

 

IMG_14481

 

IMG_1447

 pagedom


 

 

44

sobota, 16 lipca 2016
Szynka z koperkiem z szynkowara

Dziś szyneczka z szynkowara,inna niż ostatnio. Mogę powiedzieć, że nawet lepsza wyszła. Na śniadanko ją wypróbowaliśmy,a resztę zawiozłam do znajomych bo obiecałam im inny smak niż ostatnio.

Składniki:

szynka 700 g

pierś z kurczaka 600 g

koperek 1 pęczek

żelatyna 3 łyżeczki Tradismak

przyprawa John 2 łyżeczki Tradismak

peklosmaczek 1 .1/2 łyżeczki Tradismak

woda zimna  1/3 szklanki

Krok 1

Szynkę umyłam osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w kosteczkę.Pierś z kurczaka umyłam,osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w kosteczkę.Mięso złączyłam i dodałam pokrojony koperek i wlałam wodę.Doprawiłam przyprawami i na końcu dodałam żelatynę.

Krok 2

Porządnie wymieszałam i przełożyłam do woreczka,a woreczek z mięsem włożyłam do syznkowara. Woreczek złożyłam i zapięłam mięsko.

Krok 3

Tak zaprawione mięsko wstawiłam do lodówki na 48 godzin.Po 48 godzinach wyjęłam i wstawiłam je  do garnka z woda.Parzyłam dwie godziny w 70 stopniach.Po 2 godzinach wyjęłam szynkowar,poczekałam aż ostygnie i wstawiłam do lodówki.Rano następnego dnia kosztowałam na śniadanie.Pyszna i jeszcze raz pyszna wyszła.

Zestaw promocyjny dostałam od tradismak

IMG_94041

IMG_94091

IMG_9411

 

IMG_94121

 page59

poniedziałek, 04 lipca 2016
Mozaika z szynkowara

Postanowiłam zrobić coś swojskiego na kanapki i padło na szynkę i udka z kurczaka. Wyszło idealne ,przyjemne w smaku.Uraczyliśmy się smakołykiem na śniadanie.

Składniki:

szynka 750 g

mięsko drobiowe( rozfiletowane udka z kurczaka) 600 g 

 żelatyna 3 łyżeczki Tradismak

przyprawa John 2 łyżeczki Tradismak

peklosmaczek 1 .1/2 łyżeczki Tradismak

Krok 1

Trybujemy udka z kurczaka ,myjemy  i zostawiamy na sicie by odciekła woda potem przekładamy  na talerz.Szynkę myjemy kroimy w jednakowe kawałeczki.

Krok 2

Do mięska dodajemy 1/3 szklanki wody zimnej, wsypujemy przyprawy(john,peklosmaczek i żelatynę). Całość mieszamy,wkładamy do specjalnego woreczka następnie  do szynkowara. Zamykamy go jak do parzenia i wstawiamy do lodówki na 48 godzin( mamy pewność , że mięsko nam przejdzie przyprawami).

Krok 3

Minęło 48 godzin więc wyjmujemy nasz szynkowa z mięskiem i wstawiamy do garnka( tak aby woda sięgała z 1 cm od naszego szynkowara. Parzymy mięsko w 60 stopniach 2 godziny. Po 2 godzinach wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy szynkowar będzie chłodny wstawiamy do lodówki. Następnego dnia możemy się raczyć pysznym smakołykiem na śniadanie czy kolację. Ja poczęstowałam gości którzy byli zachwyceni ,że można samemu w domu zrobić coś równie pysznego i łatwego.

 

 

Zestaw promocyjny dostałam od tradismak

IMG_9151

 IMG_91482

page58

poniedziałek, 09 lutego 2015
Szynka drobiowo -wieprzowa z szynko-wara

Oj dzieje się dzieje  dzięki nowemu wynalazkowi  w kuchni , a mianowicie dzięki szynko-warowi który dostałam od TRADISMAK 

Mogę sama robić szynki o dowolnym smaku i mięsku .

Drobiowo- wieprzowa szynka mielona z szynko-wara

Składniki:

600 g piersi z kurczaka

200 gram schabu wieprzowego

2 parówki drobiowe

żelatyna 2 łyżeczki

pomidory suszone z czosnkiem i bazylia 4 łyżeczki

sól i pieprz do smaku 

suszony szczypior 2 łyżki

Przygotowanie:

Myjemy piersi z kurczaka , osuszamy ręcznikiem papierowym.

Mielimy na średnich oczkach.

Schab myjemy , osuszamy kroimy w mniejsze kawałki i mielimy.

Do miseczki wkładamy zmielony schab i pierś z kurczaka , dodajemy sól do smaku i pieprz biały do smaku. 

Łyżeczką odmierzamy suszone  pomidorki z czosnkiem i bazylią oraz suszony szczypiorek.

Mieszamy razem składniki , na koniec dodajemy żelatynę , wymieszać.

W szynkowarze umieszczamy woreczek i wkładamy połowę wymieszanego mięsa , kładziemy dwie parówki koło siebie i przykrywamy druga połowa mięsa,

Zamykamy szynkowar i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Rankiem parzymy szyneczkę , wkładamy do garnka szynkowar , zalewamy woda tak 1 cm od góry szynkowa i parzymy w 70 stopniach 90 minut.

Wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia.

Jak ostygnie to wstawiamy do lodówki i następnego dnia kroimy na kanapeczki .

 IMG_4099

 

 IMG_40941

 

 

IMG_4103

piątek, 30 stycznia 2015
Szynka rolowana z szynkowara

Następny specjał z szynkowara . Tym razem postanowiłam zrobić zrolowaną szynkę z czosnkiem  w przyprawach . Niezwykle wyszło pyszne mięsko do tego galaretka , po prostu pycha . 

Składniki :

800 gram szynki

czosnek 5 ząbków

pekolosmaczek K" 1 czubata łyżeczka

szeherezada S"  1 czubata łyżeczka

żelatyna wieprzowa 2 łyżeczki 

 

 Wiadomo że szynkę kupujemy w kawałku .

W domu myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem .

Teraz kroimy w poprzek w jeden płat i rozbijamy tłuczkiem.

Czosnek obieramy i ścieramy.

Nacieramy szynkę sprasowanym czosnkiem i posypujemy przyprawami.

peklosmaczek szeherezada i żelatyna wieprzowa , podstawowe składniki .

Zwijam szynkę w rulon i  wkładam ją do woreczka.

Zostawiam na noc w lodówce.

Następnego dnia wkładam mięsko z woreczkiem do szynkowara i zamykam.

Pamiętajcie 1 cm od szynkowara nie mniej ni więcej woda musi zakrywać prawie szynkowar 

Gotuje 2 godziny   na gazie tak aby nie gulgotała woda.

Po 2 godzinach wyjmuje i studzę .

Zimny szynkowar wkładam do lodówki i zostawiam na noc .

Następnego dnia wyjmuje z szynkowara i woreczka.

Moja rolowana szynka pięknie wygląda , rewelacyjnie smakuje i ma galaretkę to co uwielbiam 

 

 

IMG_3877

 

 

IMG_3868

 

 

 


IMG_3870

 

 Jeśli chcecie robić takie smaczne szyneczki domowe zapraszam was do sklepu . To własnie tu są  szynkowary  

Całe zestawy . Kupujesz raz ,  a potem masz i masz . Pichcisz i jesteś zadowolona :) 

 

 logo2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sobota, 17 stycznia 2015
Szynka z piersi i udek z kurczaka

Odkryłam  super fajne " urządzenie " czyli szynkowar . Odkryłam , że dzięki niemu będę mogła robić domowe szyneczki bez konserwantów , takie jakie chcę i lubię. 

Model którego użyłam to :

Prasowanka (szynkowar) „Singiel” o pojemności 900 g

 

Szynkowar jest bardzo sprytnym urządzeniem , dzięki któremu doprawimy nasze smakołyki jak chcemy i będą miały mniej kalorii niż kupne .

 

Mój szynkowar jest najmniejszym modelem i mieści  w sobie  830 g mięsa . Dla dwóch osób i dziecka jest w sam raz . Taka produkt zjemy w dwa dni apotem możemy zrobić sobie następny świeży .

Szynkowar wykonany jest ze stali nierdzewnej dopuszczony do kontaktu z żywnością.

Mój komplet zawierał:

Szynkowar Singiel o pojemności 900 g wraz z termometrem, przyprawami i mieszanką peklującą.

Moja pierwsza propozycja to mozaika drobiowa:

500 g piersi z kurczaka

350 g mięska z udek z kurczaka

peklosmaczek K 1 łyżeczka

szeherezada S 1 łyżeczka

Suszone pomidory z czosnkiem i bazylia 2 łyżeczki 

Wykonanie :

- do miseczki wkładamy pierś,  ja miałam podwójną .

- udka z kurczaka należy porcjować w małe kawałki i włożyć do miseczki z piersią.

- dodajemy przyprawy i mieszamy zostawiamy pod przykryciem w lodówce na cała noc.

- rano wkładamy do pierś  do woreczka  ,  a na wierzch kawałki mięsa z  udek.

- teraz wkładamy z woreczkiem do szynkowara , dociskamy porządnie praską.

- dobrze i równo zakładamy klamrę dociskową .

-wstawiamy szynkowar do garnka z wrzącą wodą (woda musi sięgać do 1 cm poniżej brzegów praski)

-gotujemy pod przykryciem

-gotujemy w temperaturze 90 stopni 70 minut

-po odpowiednim czasie gotowania- wyjmujemy szynkowar z garnka, ale nie otwieramy go, zostawiamy w chłodnym miejscu do  wystygnięcia i wstawiamy do lodówki.

- na drugi dzień wyjęłam z woreczkiem  moją szyneczkę i pokroiłam w plastry .

Piękna mozaika wyszła i w dodatku bardzo smaczna .

 

 IMG_36282

 

 

IMG_36392

 

IMG_3626

 IMG_3641

 

 

Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel