wtorek, 14 lutego 2017
Gniazdka na walentynki

Walentynki w tym dniu dajemy sobie małe upominki świadczące o naszej miłości. Dla swojego lubego postanowiłam sama coś zrobić by docenił mnie i moje starania.Mąż jest łasuchem więc upiekłam mu gniazdka i udekorowałam na czerwono ( wyszedł róż) i przyozdobiłam motylkami cukrowymi i kuleczkami kolorowymi.Mina bezcenna kiedy jadł z apetytem i był taki zadowolony mój Kochany łasuch .

Składniki na ciasto parzone:

woda 250 ml

masło 80 g

sol szczypta

jaja 5 szt

Lukier:

galaretka truskawkowa zmielona 4  łyżki

cukier waniliowy zmielony 2 łyżki

cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo:

motylki kolorowe cukrowe

kuleczki kolorowe cukrowe

 

Wykonanie:

 

Ciasto parzone robi się bardzo łatwo, zachęcam abyście się odważyli to na prawdę nic trudnego.Potem tylko zjadacie , aż uszy się trzęsą.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli . Składniki mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy nam zaczyna wrzeć wsypujemy mąkę i mieszamy( sparz nam się bardzo lekko). Sparzone ciasto zostawiamy do ostygnięcia, kiedy jest już chłodne wbijamy jaja temp pokojowa i miksujemy na gładka jedwabista masę. Przekładamy nasze ciasto parzone do rękawa cukierniczego( końcówka z rowkami) i wyciskamy kola na przygotowany papier,pocięty w kwadraty.Olej rozgrzewamy i kładziemy nasze gniazdka z papierem.Kiedy papier odchodzi znaczy , że się smaży.Po smażeniu kładziemy na przygotowaną kratkę nasze pyszne smakołyki. Niech odciekną z tłuszczu.

Lukier:

Galaretkę mielimy i wsypujemy do miseczki. Cukier waniliowy mielimy  wsypujemy do zmielonej galaretki dodajemy jeszcze cukier puder i zalewamy odrobiną wrzącej wody.Kiedy składniki nam się połącza i powstanie różowy lukier,polewamy ostudzone gniazdka i dekorujemy jak kto ma ochotę. Ależ one ą pyszne.

IMG_3570

page71

00:00, rozowakuchnia , pączki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 stycznia 2017
Pączki z serem

Dziś wam pokaże jak wyglądają pączki z serkiem naturalnym.Smaku wam nie pokaże ale mogę śmiało powiedzieć, że są rewelacyjne.

IMG_3898

Składniki:

mąka pszenna typ 650 300 g

 mąka pszenna typ 500 200 g

serek naturalny 350 g( można takie opakowanie kupić w pojemniczku)

2 jajka

2 żółtka

drożdże świeże 40 g

masło 100 g

mleko 125 ml

cukier 1 łyżka

spirytus 1 .1/2 łyżki

Dodatkowo:

cukier puder 1 szklanka

sok z 1 cytryny

wiórka cytrynowe i truskawkowe znajdziecie  na..logo8

Wykonanie:

 

Przesiałam mąkę nad misą i zrobiłam w niej dołek. Mleko podgrzałam i dodałam do niego drożdże i cukier, rozmieszałam i wlałam do dołka w mące.Delikatnie zamieszałam łyżką i powstała zawiesina.Przykryłam ściereczką na 15 minut by urósł rozczyn.Po 15 minutach dodałam jaja i żółtka.Serek dodałam prosto z pojemnika.Wlałam rozpuszczone letnie masło i wyrobiłam ciasto. Zostawiłam je przykryte miską na godzinkę. Po godzinie ciasto ponownie wyrobiłam, formowałam kuleczki które lekko spłaszczałam ręką. Zostawiłam je do ponownego wyrośnięcia. Olej zagrzałam i kiedy już był gotowy wkładałam pączki i smażyłam z dwóch stron na piękny złotawy kolor.Po usmażeniu przekładałam na kratkę aby tłuszcz odciekł.

Lukier:

Cukier zmieliłam, dodałam do niego sok z cytryny.Polewałam ostudzone pączki lukrem i posypałam wiórkami cytrynowymi i truskawkowymi ( z CZEKOLADY).

 IMG_3895

 

IMG_3891

 

IMG_3894

 

IMG_39011

00:00, rozowakuchnia , pączki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 lutego 2016
Pączki 2016 rok

No kochani w czwartek no właśnie co jest w czwartek hi hi tłusty czwartek, dlatego dziś zrobiłam pączki pączki. 

Składniki:

4 szklanki maki pszennej typ 500 Kłos -Pol

4 żółtka

1 jajko

drożdże świeże 40 g

mleko 1.1/2 szklanki

margaryna 70 g rozpuszczona

cukier 150 g

szczypta soli

Wykonanie rozczynu:

Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wkruszamy drożdże,wsypujemy cukier i mąkę ( 3 łyżki). Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut pod ściereczką.

Wykonanie ciasta na pączki:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę,szczyptę soli. Wbijamy żółtka i jajo . Dodajemy wyrośnięty rozczyn mleko, cukier i margarynę rozpuszczoną. Wyrabiamy mikserem ciasto ( końcówka hak) koło 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt klejące to podsypcie mąką. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 1.1/2 godziny.Po tym czasie jeszcze raz lekko wyrabiamy i wałkujemy na 1.1/2 cm ,wycinamy szklanką kółka zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor:) Po wyjęciu i obcieknięciu z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem :)

IMG_4228

 

IMG_4234

 

 

12:24, rozowakuchnia , pączki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 stycznia 2016
Faworki

Na pewno lubicie te maleństwa delikatne i słodkie. Rozpływają się w ustach. Mimo że jest przy nich troch roboty, nie odstrasza mnie to wcale. Powstały dwa półmiski dla moich łasuchów, to i tak mało :) Akcja ciasto na niedziele-Smażone w głębokim oleju

 

Składniki:

maka pszenna typ 500 500 g

żółtka 6 szt

śmietana 18% 7 łyżek

szczypta soli

spirytus lub wódka dwie łyżki ( ja nie dałam wcale)

olej do smażenia

 

Wykonanie:

 

Do misy wsypałam przesianą mąkę, dodałam żółtka i śmietanę oraz szczyptę soli. Wyrobiłam mikserem ciasto aby tylko składniki się połączyły. Przełożyłam je na stolnice silikonową i zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na trzy części. Każdą cześć wałkowałam bardzo cienko i kroiłam w paski. Każdy paseczek przekroiłam na trzy części które ponacinałam w środku. Zawijałam w rożne kształty. Olej rozgrzałam w głębokiej patelni i smażyłam faworki. Po usmażeniu na sito by obciekły z tłuszczu potem obsypałam cukrem pudrem. Faworki wyszły bez alkoholu, wcale tak nie naciągały tłuszczu.

 Smażyły ze mą :

 

IMG_3986

 

IMG_3988

 

IMG_3994

00:00, rozowakuchnia , pączki
Link Komentarze (10) »
wtorek, 12 stycznia 2016
Racuchy ala pączki

Postanowiłam i tym razem wziąć udział w akcji Ciasto na niedziele, bardzo fajna akcja gdzie pieczemy razem to samo a jednak inaczej.Każda z nas robi pyszne racuchy. Każdemu polecam zrobić łatwe i szybkie  wykonaniu, a przy,tym bardzo smaczne.

Składniki:

- 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego) Kłos-Pol
- 400 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę i wsypujemy  do misy, dodajemy odmierzony cukier. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe , niegorące czasem bo drożdże nam się sparzą. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do mąki. W bijamy jajo i miksujemy na jednolitą masę.Zostawiłam na 20 minut pod ściereczką. Nastawiłam garnek z olejem i łyżką nakładałam ciasto racuch-owe. Porosły mi jak pączuszki, Smażyłam z obu stron na dosyć rumiany kolor. Wyjmowałam na sitko by odciekły z tłuszczu. Ostudzone posypałam cukrem pudrem. Rewelacyjne wyszły.

Racuszki smażyłam z:
 
 
 
IMG_3911
 
 
IMG_3916
 
IMG_3921
21:15, rozowakuchnia , pączki
Link Komentarze (7) »
środa, 21 października 2015
Pączusie z patelni

Większość z was robi pączki 1-2 razy do roku. W Różowej Kuchni robi się za każdym razem kiedy rodzina zapragnie sąsiedzi lub przyjaciele . Dziś jest ku temu okazja , wpadają koleżanki na kawkę czyli babskie pogaduchy o wszystkim i o niczym.........

Składniki na  20 pączusiów :

 

  •  500 g mąki pszennej  450
  • 100 g cukru brzozowego- ksylitol Kłos - Pol
  •  50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajo
  •  3 łyżki oleju
  •  cukier waniliowy 30 g
  • 50 ml wódki ( ewentualnie spirytus)
  •  cukier puder do posypania
  •  olej do smażenia 

 

Wykonanie pączusiów :

Do misy wsypujemy mąkę robimy w niej dołek.W szklance ciepłego mleka rozrabiamy drożdże z łyżeczką cukru. Wlewamy je do dołka w mące. Delikatnie mieszamy , powstaje zawiesina . Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia.Zaczyn wyrósł. Dodajemy pozostałe składniki, cukier cukier waniliowy jajko i żółtka. Wlewamy wódkę i olej . Wyrabiamy ciasto koło 10 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę pod ściereczką. Ciasto wałkujemy tak na 2 cm i szklanką wykrawamy kółka. Zostawiamy je do wyrośnięcia na około 30 minut. Smażymy w głębokim oleju z dwóch stron . Studzimy na kratce . Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudem . Smacznego

20151020032937IMG_1978

 

20151020032937IMG_1979

IMG_1985

00:00, rozowakuchnia , pączki
Link Komentarze (1) »
środa, 30 września 2015
Pączki serduszka

Wariacje kulinarne trwają . Na dziś chcę wam pokazać szybkie pączki w kształcie serduszka .  

Składniki pączki serduszka:

500 g mąki pszennej
1/2  łyżeczki soli
30 g drożdży świeżych 
30 g cukru waniliowego 
100 g schłodzonego masła
1 szklanka wody
 1 jajko

Lukier:

cukier puder 200 g

sok z cytryny 2 łyżki 

Dodatkowo :

Olej do smażenia

 

 

Wykonanie:

 

Do misy wsypujemy mąkę pszenną .Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy  do dołka w mące i delikatnie mieszamy z mąką robiąc zawiesinę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Teraz dodajemy jajko i sól , wyrabiamy ciasto . W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy pokrojone drobno masło. Teraz już tylko zagniatamy rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto wałkujemy na 1 cm i wykrawamy foremką w kształcie  serca  pączki ,zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w głębokiej patelni na oleju. Przekładamy pączki na talerz do stygnięcia . Ostudzone pączki polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny . Pyszneeeeeeeeee.

IMG_1650

 

IMG_16591

 

IMG_1648

 

IMG_1652

 

page48

00:00, rozowakuchnia , pączki
Link Komentarze (2) »
wtorek, 01 września 2015
Yum Yums w kształcie pączka

Nie mogę normalnie przejść obojętnie , kiedy słyszę Yum Yums napływa mi ślinka . Pączki są tak pyszne , że samej chce się robić . Postanowiłam zrobić całkiem nowy kształt i wyszły doskonałe .

 

 

Składniki Yum Yums PĄCZKI : 

500 g mąki pszennej
1/2  łyżeczki soli
14 g suchych drożdży
30 g cukru
100 g schłodzona margaryna
1 szklanka wody
 1 jajko

Lukier:

cukier cytrynowy 200 g

mleko 3-4 łyżki

Dodatkowo :

Olej do smażenia

papier do obciekania tłuszczu 

 

Wykonanie Yum Yums:

 

Do misy wsypuje przesianą mąkę .

Margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do mąki.

Wsypujemy drożdże sól  i cukier.

Obsypujemy rękoma mąką margarynę .

Wlewam wodę i wbijam jajo i zarabiam ciasto .

Zostawiam do wyrośnięcia( będzie widać jak ciasto wyrośnie )

Ciasto wyrosło po 1 godzinie , składałam je w kopertę z 6-8 razy i dopiero przekroiłam je na połowę .

Rozwałkowałam ciasto tak na pół centymetra i szklanką  wykrawałam kółka. 

Zostawiłam je do wyrośnięcia na około 40 minut.

Piekłam na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni :) 

Wyjmowałam na papier do pieczenia i odsączały się z tłuszczu.

Lukier:

Do miseczki wsypałam cukier zmielony cytrynowy i zalałam go  mlekiem .

Rozmieszałam i polewałam ostudzone pączki lukrem .

Wyszły przepyszne .

 

IMG_9906

 

IMG_9909

 

 

 page42

page32w1

 

00:00, rozowakuchnia , pączki
Link Komentarze (1) »
środa, 12 sierpnia 2015
Upał , a ja piekę Yum Yums kształt paluch

Czasem każdy ma jakiegoś bzika każdy jakieś hobby ma , a ja w domu mam piekarnik " kota" oraz psa ha ha ha . Dlatego właśnie je upiekłam i prawie z nimi się ugotowałam. Jednak wcale nie żałuje bo są cudowne , pyszne i niespotykane :)  

Składniki Yum Yums paluchy : 

500 g mąki pszennej
1/2  łyżeczki soli
14 g suchych drożdży
30 g ksylitolu ( cukier brzozowy) Klos -Pol
100 g schłodzonego masła
1 szklanka wody
 1 jajko

Lukier:

cukier truskawkowy 200 g

mleko 3-4 łyżki

Dodatkowo :

Olej do smażenia

papier do obciekania tłuszczu 

 

Wykonanie Yum Yums paluchy :

 

Jak widać na fotkach krok po kroku wykonanie jest całkiem łatwe.

Odmierzamy 500 gram mąki i wsypujemy do misy.

Dodajemy 2 paczuszki suszonych drożdży , mieszamy.

Wsypujemy cukier i szczyptę soli i znowu mieszamy.

Teraz dodajemy pokrojone masło w kostkę.

Obsypujemy je maka ( normalnie palcami to robimy).

Wlewamy wodę i wbijamy jajo.

 

Zarabiamy ciasto i zostawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia.

Po niżej krok po kroku jest pokazane.

Wałkujemy ciasto składając je jak kopertę tak parę razy,  aż masło  wejdzie w ciasto.

Prostokąt kroimy w paseczki 1 cm ( paluchy 1 cm x 1 cm)

Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut .

Nagrzewamy garnek z olejem lub głęboka patelnie ( w moim wykonaniu jest głęboka patelnia, po prostu więcej wchodzi i tak wole).

Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron do zarumienienia.

Wyjmujemy na papier do pieczenia aby obciekły z tłuszczu.

Lukier:

Mielimy cukier truskawkowy i dodajemy do niego mleko.

Mieszamy i smarujemy pędzelkiem silikonowym ostudzone paluchy .

Smacznego.

 


Yum_Yums

 

 

IMG_96131

 Instrukcja krok po kroku - krok 2

page2w2

 

 Instrukcja krok po kroku- krok 1

                                                                                     

page32w

00:00, rozowakuchnia , pączki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 lutego 2015
Gniazdka parzone

Wczoraj zrobiłam pączki za to dziś będą gniazdka , a co tam że kaloryczne Tłusty czwartek mamy tylko raz w roku. Więc trzeba zaszaleć .

Gniazdka parzone
około 22 sztuki wielkości 5 - 6 cm

220 g  mąki typ 500  KLOS-POL
110 g masła
250 ml mleka
4 jajka u mnie (wyszło 199 g)
tłuszcz do smażenia  2 litry

 

Do garnka wlałam mleko , włożyłam margarynę   poczekałam ,aż się rozpuści i zagotuję . Wsypałam mąką i zgasiłam gaz mieszałam do sparzenia i połączenia.

Zostawiłam do ostudzenia na 40 minut.

Wbijałam jaja i miksowałam hakiem .

Wyciskałam kółka  rękawem końcówką  gwiazdka na papierze do pieczenia , a potem porozcinałam na male kwadraty

Nastawiłam frytkownice na 180 stopni i wkładałam po 4 sztuki.

Piekłam do zarumienienia z obu stron.

Przekładałam na kratkę aby tłuszcz ściekł

Jak ostygły posypałam cukrem pudrem :)

 

IMG_4251 

 IMG_4259

IMG_4248

 

IMG_4244

 

 IMG_4241

Tagi: gniazdka
11:09, rozowakuchnia , pączki
Link Komentarze (12) »
środa, 11 lutego 2015
Pączki 2015

Mamy dzisiaj tłusty czwartek takie święto zdarza nam się tylko raz w roku. Nie można przejść obojętnie . Sama radość pieczenia dla bliskich .Co tam że w sklepie za 4 zł można kupić 10 pączków . Tutaj liczy się intencja i smak :) 

 

Składniki :

1200 g mąki 
6 żółtek
 2 jaka 
2 szklanki ciepłego mleka 
100 gram   cukru 
70 ml  oleju 
70 dag drożdży 
50 ml wódki ( spirytusu lub octu )
 
olej lub smalec do smażenia ( 1 i pół litra)

Zaczyn:

Do miseczki wlałam ciepłe mleko ( pół szklanki ) , dodałam pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru. Rozmieszałam do rozpuszczenia drożdży. Dodałam 4 łyżki mąki , wymieszałam ( zrobiła się zawiesina , zostawiłam na 15 minut do wyrośnięcia .

Etap 1

Do miski wsypujemy mąkę .

Miksujemy jaja z żółtkami ( wychodzi kogel- mogel ).

Mleko ciepłe  ( 1.1/2 szklanki)  wlewamy do mąki.

Dodajemy kogel -mogel olej i resztę cukru .

Wyrabiamy ciasto , jeśli zbyt lepkie dodajemy mąki  .

Zostawiam na 1.1./2 godziny pod ściereczką.

Etap 2 

Po wyrośnięciu wyrobiłam ciasto jeszcze raz, podzieliłam na cztery części .

Każdą cześć kładłam na stolnicę i podsypywałam lekko mąką.

Wałkowałam ciasto tak na 2 cm i szklanka wykrawałam kółka.

Kładłam na stolnicy , zrobiłam tak z czterema porcjami ciasta.

Zostawiłam na godzinę do wyrośniecie .

Etap 3

Piekłam we frytkownicy  w 170 stopniach ( super że można ustawić temp we frytkownicy )

Najpierw z jednej strony ( poczekałam , aż wyrośnie "brzuszek" pączkowi i przewróciłam go) .

Po ostudzeniu nadziewałam pączki nadzieniem różanym .

To własnie tajemnica białego paska .

 Nadzienie różane ZENTIS - To rewelacyjne nadzienie, które nada wypiekom eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku.

IMG_4214

 

IMG_4207

 

IMG_4212

 

 

 

IMG_4210

 

 

 

IMG_4217

 

IMG_4219

 

32ZENTIS2

19:57, rozowakuchnia , pączki
Link Komentarze (16) »
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel