sobota, 21 lutego 2015
Sajgonki z warzywami i szynką

Bardzo byłam ciekawa jak smakują sajgonki. Nie miałam odwagi iść do Chińczyka i tam zjeść . Nie wiem co oni tam dają do środka .

Moje sajgonki wyszły bardzo smaczne , przepis wymyślony  ze składnikami takimi jakie lubię.

 

Składniki :

pieczarki 500 g

papryka zielona 1 szt

marchew 4 spore sztuki

fasola mung pół szklanki 

sos sojowy ciemnu Tao Tao

szynka drobiowa 150 gram 

pieprz mielony biały szczypta do smaku

sól do smaku

imbir mielony pół łyżeczki do smaku

Dodatkowo :

Papier ryżowy 15 szt duży

 

Wlałam oliwę z oliwek na rozgrzaną patelnię.
Pokroiłam drobno pieczarki i wsypałam je na patelnię , z papryką zieloną zrobiłam to samo .
Marchew obrałam pokroiłam w cienkie słupki (zapałki) i dodałam je do pieczarek.
Całość podlałam wodą, wsypałam fasole mung ( wcześniej opłukałam fasolkę ) .
Wszystko dusiłam pod przykryciem 30 minut
Dodałam do smaku sos sojowy, pieprz, sól i imbir.
Na koniec dodałam szynkę drobno pokrojoną .
Poddusiłam jeszcze 10 minut i gotowe
Do głębokiego talerza wlałam wodę. Papier ryżowy najpierw włożyłam do wody. Na opakowaniu było napisane, żeby na 2 minuty ale ja na to nie patrzyłam tylko wkładałam każdy listek papieru dosłownie na parę sekund, gdy zmiękł wyciągałam go z wody i kładłam na drewnianą paterę. Na środek nakładałam farsz i zawijałam. Szybko mi to szło.
Po 30 minutach ( papier trochę wysechł) przełożyłam sajgonki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia piekłam je do zarumienienia, potem przewróciłam na drugą stronę i piekłam znowu do zarumienienia
w 170 stopniach 6 minut z każdej strony. 

IMG_4516

IMG_4515

 

IMG_4510

 

 

IMG_4512

Kochani nie wszyscy wiedza co to jest fasola mung oto foto .  Dodałam połowę kubka opłukałam  wcześniej .

IMG_4480

 

 

Składanie sajgonek :

-farsz ma być ostudzony

-  papier ryżowy maczam w ciepłej wodzie (ciepłą wodę wlewam na duży płaski talerz) i wkładam pojedynczo papier ryżowy, sprawdzam czy jest miękki i wyjmuję.

- papier ryżowy kładę na drewnianą patere ( tylko na drewnie nie przyklei się od  spodu )

- papier rozłożony na paterze 

- kładę ostudzony farsz ( tak jakbyśmy gołąbka zwijali)

- najpierw przód papieru kładę na farsz, a potem boki do środka zawijam i roluje sajgonkę.

- Zostawiam sajgonki do wyschnięcia

- po 30 minutach układam je na papierze do pieczenia i piekę z każdej strony po 6 minut w 160-170 stopniach

-sprawdzam czy już się rumienią i przekładam na drugą stronę .

IMG_4497

 

 IMG_4500

 IMG_4506

 

O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel