wtorek, 12 grudnia 2017
Kapusta Wigilijna z grzybkami

Kochani oto następna propozycja wigilijna.Kapusta z grzybkami suszonymi.Ach jak pachnie w domu pięknie.Nie mogę już doczekać się wieczerzy wigilijnej, tych pysznych smakołyków w tym dniu.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg

grzyby suszone (koźlaki) 100 g

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

cukier do smaku

marchew 2 szt

Wykonanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinkę by się wymoczyły.Kiedy woda nam ostygnie "myjemy grzybki" mogą być troszkę w piasku więc porządnie je tam wytarmoście i kroimy na drobno. Kapustę wymaczamy nawet ze dwa razy jak jest mocno kwaśna. Wyciskamy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, odrobinę cukru do smaku i gotujemy  z półtorej godzinki dopiero wtedy dodajemy grzybki i dalej gotujemy. Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy startą marchew i jeszcze dusimy przez jakieś 20 minut.Po zagotowaniu wkładamy w słoiki takie gorące i mamy zapas na Wigilie

Image and video hosting by TinyPic

piątek, 08 grudnia 2017
Śledzie w koperku na Wigilie

Wigilia już nie długo, tylko trzy tygodnie nam zostały więc czas przygotować przepyszne rybne i śledziowe specjały. Proponuje śledzika w oleju z koperkiem. Proste smaczne o lekkim posmaku rydza. Biorę udział w Świątecznym konkursie Semco dla Blogerów #konkurs #rozdanie #dlablogerow #Wigilia #bedziepysznie

Śledzie koperkowe w pysznym oleju rydzowym

Składniki:

  • cebula  1 szt
  • koperek mrożony 3 łyżki
  • pieprz mielony ziołowy
  • matiasy 300 g
  • olej rydzowy 150 ml Semco
  • pomidor 1 szt

Wykonanie:

 

Polecam wam  na Wigilię oto tego śledzika. Matyjasa wymaczamy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w centymetrowe kawałeczki.Cebulkę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Pomidor sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Olej wlewamy do miseczki dodajemy koperek rozmrożony i pieprz ziołowy.Mieszamy,do naczynia wkładamy na przemian cebulka,zalewa,śledź,cebulka,zalewa,śledź pomidor,zalewa.Zamykamy i zostawiamy na około jednej doby by się przygryzło.Wygląda i smakuje wyśmienicie.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

wtorek, 10 stycznia 2017
Karp smażony w dzwonka

Najprostszy i najsmaczniejszy sposób na świątecznego karpia. Słyszeliście o tym , że najprostsze dania są najsmaczniejsze?? Coś w tym jest.

Składniki:

  • karp 2 kg
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • bułka tarta pół szklanki
  • jajko 1 szt
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz mielony 
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Karpia czyścimy z łusek, obcinamy płetwy i ogonek,wyjmujemy wnętrzności i myjemy. Kroimy w dzwonka.Dzwonki wkładamy do zimnej wody i moczymy rybkę 2-3 godziny w osolonej wodzie. Po wymoczeniu wyjmujemy dzwonki i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.Na talerz wsypujemy mąkę, dzwonka obsypujemy mąką, maczamy w jaju i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.Skórka staję się chrupiąca.

 

 

 

IMG_3368

czwartek, 05 stycznia 2017
Ryba w occie - Wigilia 2016

Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez ryb w occie, robię je także na inne okazje, ale Święta to obowiązkowo.Zawsze robię je kilka dni wcześniej, wtedy są najlepsze, muszą dobrze przejść zalewą octową.

Składniki:

 

  • 2 kg pstrąga filetowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna

Zalewa:

 

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 6 % 
  • 2 cebule białe
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 150 g cukru

Wykonanie:

Pstrąga kupiłam wypatroszonego, wy-filetowałam go i wymoczyłam w  soli ( 2 godzinki moczył się).Odcisnęłam z wody i wyłożyłam na tackę jeden obok drugiego( pokroiłam go w mniejsze kawałki by lepiej się smażyło).Obsypałam pstrąga solą i pieprzem ziołowym mielonym, skropiłam delikatnie sokiem z cytryny. Obsypywałam mąką i smażyłam na rozgrzanym oleju.Zagotowałam wodę z solą,cukrem i octem, przelałam do miski. Dodałam ziele i listek laurowy .Cebule pokroiłam w talarki i położyłam pierwszą warstwę. Przełożyłam usmażoną rybkę prosto z patelni. Przykryłam następną warstwą cebuli i drugą porcją ryby.Tak przygotowaną rybkę docisnęłam talerzykiem i zostawiłam na 3-4 dni by doszła w smaku.

IMG_3363

piątek, 30 grudnia 2016
Tatar ze śledzia

 

Pyszna przystawka nie tylko na Wigilię. Na moim stole jako jedno z 12 dań Wigilijnych.Tatar możemy zrobić w wielu smakach jakie tylko nam wpadną do głowy. Śledzia bardzo chętnie zjem zawsze. Jest to bardzo zdrowa ryba, zawiera cenne kwasy omega 3 .


Składniki :

  • 8 płatów śledzia niesolonego
  • 3 ogórki małosolne
  • 2 cebule średnie
  • 2 jajka
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • olej odrobina do wymieszania składników 
  •  sok z 1/2 cytryny.


Wykonanie :

Gotujemy najpierw jajka które kroimy drobno.Płaty śledziowe kroje bardzo drobno lecz nie robię paćki.Ogórki i cebulę kroję w drobną kosteczkę.Doprawiam solą i pieprzem i odrobinę skrapiam olejem i sokiem z cytryny. Przekładam na talerz i mamy jedno z 12 przysmaków Wigilijnych

IMG_3362

 

poniedziałek, 26 grudnia 2016
Sałatka śledziowa na słodko

Kochani mam dla was pyszną sałatkę śledziową na słodko,przyjemnie się jadło w Wigilię i na pierwszy dzień świąt była jeszcze. Poznacie dziś przepis ,a także mój humorek, złość  i zadowolenie.

Składniki:

  • żurawina pół szklanki
  • cebula 1 duża lub dwie mniejsze
  • śledź w oleju Matias 250 g
  • majonez 4 łyżki
  • śliwka suszona( podwędzana) z 15 szt
  • jajko 3 szt

Wykonanie:

Macie czasem jakieś szklane naczynie dekoracyjne?? Np po jakimś stroiku który wam się znudził. Możecie go wykorzystać właśnie do sałatki śledziowej.Na same dno wsypujemy żurawinę tak aby zakryło powierzchnię( czasami kiedy mamy wiesze naczynie to więcej żurawiny wsypujemy ). Cebulę kroimy drobno i posypujemy na żurawinę tyle aby ją zakryć( powiecie dziwne zestawienie, babka zgłupiała, jednak radzę wam zrobić najpierw, a potem oceniać ). Śledzia odsączamy z oleju i kroimy w kostkę, kładziemy na cebulkę aby ją zakryć.Majonezem smarujemy tez tyle aby zakryć śledzia , możemy lekko sobie docisnąć łyżką.Jajka gotujemy kroimy drobniutko i dajemy na wierzch. Wpadłam na pomysł by przy-dekorować jeszcze sałatkę śliwką suszoną drobniutko pokrojoną. Najlepiej robić wieczorem i dać jej noc na przegryzienie smaków. Polecam wam bo bardzo smaczna i coś innego.

 

IMG_33351

Zanim jednak zrobiłam sałatkę musiałam sprzątnąć kuchenkę na której miały gotować się jajeczka.Teraz dopiero zaczyna się historia miałam takiego nerwa ,że szok. Wcześniej smażyłam rybkę i niestety tłuszcz się po-rozchlapywał po-przypalał i ani rusz nie mogłam tego wyczyścić. Zamówiłam wcześniej produkty w sklepie internetowym frisco.pl i czekałam na nie jak na zbawienie.Wiecie jaka to wygoda, nie trzeba wychodzić z domu, zamawiasz i czekasz tylko, aż przyjdą do domu.Przed Świętami to naprawdę ułatwia nam życie bez latania i szukania.No właśnie i teraz miło wspominam ten dzień kiedy to wyjęłam z szafki CILLIT BANK -jest to silny środek do tłuszczu i działa, co mogę ze stanowczością potwierdzić.Moja pyta ceramiczna jest oporna jednak kiedy popryskałam środkiem i poczekałam te 15 minut spokojnie mogłam ją doczyścić. Widać plamy i tłuszcz po rozchlapywany, spokojnie CILLIT BANG się tym zajął. 

IMG_3316

 

Tu wygląda tak po wyczyszczeniu . Jeśli chcecie nie mieć problemu  z okrutnym tłuszczem to już wiecie co robić.

IMG_33191

 Ten dzień miło się zakończył. Wyszła pyszna sałatka no i moja ceramiczna kuchnia błyszczała, tłuszcz poszedł w zapomnienie.

niedziela, 25 grudnia 2016
Uszka z kapustą i grzybami

Lubię sama robić uszka z kapustą i grzybami, przynajmniej wiem co trafia do środka.

Składniki na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 garście suszonych grzybów
  • pół cebuli
  • smalec
  •  ziele angielskie 1 szt
  • liść laurowy 1 szt
  •  sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Składniki  na ciasto:

  • mąka pszenna 1.1/2 szklanki
  • ciepła woda ( tak aby można było palec zanurzyć)
  • olej 1 łyżka

Wykonanie farszu:

Kapustę wymaczamy i kroimy drobno, wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy grzyby wymoczone we wrzątku usmażone z cebulką na smalcu i pokrojone drobniutko, wrzucamy ziele i listek laurowy. Doprawiamy solą,pieprze oraz przecierem pomidorowym. Gotujemy godzinkę lub więcej tak aby kapusta zmiękła.

Wykonanie ciasta na uszka:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy wodę z olejem i wyrabiamy ciasto. Leżakuje sobie z pół godziny. Wałkujemy cienko ciasto na stolnicy silikonowej i kroimy na kwadraty.Na każdy kwadrat kładziemy łyżeczką farsz i składamy go w trójkąt na palec i sklejamy. Układamy na  desce do krojenia i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

 

IMG_3353

IMG_29871

sobota, 24 grudnia 2016
Rolada szpinakowa z łososiem

Mój debiut zrobiony chłodzi się w lodówce. Nie myślałam , że będzie taki smaczny ten łosoś. Zadowolona jestem z rolady a i myślę , że rodzina też będzie postawie na stole Wigilijnym.

 

Składniki:

  • szpinak mrożony (rozdrobniony) 400 g
  • serek śmietankowy 300 g
  • jajka 4 sztuki
  • sól  i pieprz
  • czosnek - 4 ząbki
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • łosoś wędzony 300 g

 

Wykonanie:

Szpinak wykładam na suchą patelnie i rozmrażam go na małym ogniu.Dodaję sprasowany czosnek chwile jeszcze mieszam.Ostudzony blenderem ręcznym blęderuje, dodaje żółtka,sól i pieprz oraz gałkę muszkatową.Ubijam białka z odrobiną soli na sztywno i dodaję do masy szpinak-owej .Formę z pieca(jest  wyposażeniu) wykładam papierem do pieczenia i kładę masę szpik-ową na całej powierzchni .Piekę koło 15-20 minut w 180 stopniach. Na stół kładę folię aluminiowa, a na nią folie spożywczą. Wyjmuje z pieca placek szpinak-owy kładę na przygotowaną folie odwrócony papierem i ściągam go. Ostudzony smaruje serkiem śmietankowym i kładę plastry wędzonego łososia . Zwijam pomagając sobie folią zakręcam końcówki jak cukierka i do lodówki. Schłodzoną roladę kroje w plastry i stawiam na stół Wigilijny.IMG_3338

 

czwartek, 22 grudnia 2016
Sałatka warzywna ze śledziem marynowanym

Nie ma to jak śledzi na wigilię, tradycja się utarła odkąd pamiętam.W tym dniu na naszym stole mamy prawie wszystko z rybki :) Polecam wam prostą sałatkę warzywną z marynowanymi płatami rybki.

 

Składniki:

 

  • 4 płaty marynowanego śledzia
  • groszek konserwowy 1 puszka
  • kukurydza konserwowa pół puszki
  • marchew ugotowana  3 spore sztuki
  • ogórki kiszone z 8 szt
  • ziemniaki 6 szt
  •  majonez tyle aby starczyło nam do wymieszania składników
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek do przystrojenia

Wykonanie:

Ziemniaki ,marchew gotujemy i kroimy w kosteczkę,jajka gotujemy  i kroimy drobno.Kukurydzę, groszek odsączamy. Ogórki kroimy w kosteczkę i też odsączamy. Płaty marynowane kroimy kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz. Na samym końcu dodajemy majonez i mieszamy. Dekorujemy koperkiem świeżym, w moim przypadku mrożonym.Zostawiamy sałatkę na dwie godziny by przeszła i można śmiało jeść.

 IMG_3095

poniedziałek, 19 grudnia 2016
Śledzik na szybko z oliwkami zielonymi

Propozycja szybkiego śledzika z oliwkami zielonymi została przyjęta w domu bardzo entuzjastycznie. Zjedzone migiem, a dla mnie przyjemne zaskoczenie.

Składniki na 1 porcję:

matias w oleju 2 płaty pojedyncze 

żurawina suszona 15 szt

buraczki marynowane 2 łyżki

oliwki zielone 10 szt

majonez 1 łyżka

jajko 1 szt

Wykonanie:

Śledzika osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małe kawałeczki, układamy je na około talerzyka, między śledzikiem kładę żurawinę .Teraz nakładam buraczki na około i pokrojone  w plasterki zielone oliwki. Warstwa śledzika i na środku łyżka majonezu,Na majonez kładę ugotowane jajko pokrojone w ćwiartki.Porcja dla jednej osoby na małym talerzyku.

IMG_31931

 

IMG_31901

sobota, 17 grudnia 2016
Śledzik z musztardą

Następna propozycja na wigilijnego śledzika.Porcję akurat wystarczające dla jednej osoby. Pięknie wygląda i przyjemnie smakuje.

Składniki na 2 porcję ( słoiczki po jogurtach z biedronki)

jajka  2 szt

koperek 2 łyżeczki (może być mrożony)

musztarda 2 łyżeczki

buraczki marynowane 2 łyżeczki

matias solony 2 płaty pojedyncze

 Wykonanie:

Przygotowujemy dwa słoiczki.Jajka gotujemy na twardo obieramy ze skorupek i kroimy drobno. Połowę jajek idzie na dno słoiczka, posypujemy je koperkiem i dajemy musztardę.Następna warstwa to buraczki marynowane na buraczki połowę śledzia pokrojonego drobno i znowu koperek i na końcu jajeczko pokrojone drobno , maleńki kawałeczek śledzika z boku aby wystawał i odrobinę buraczków z boku.Wygląda rewelacyjnie, a smakuje również dobrze.

IMG_3184

 

IMG_31831

 

IMG_31852 

środa, 14 grudnia 2016
Postna kapusta z grzybami

Postna kapusta z grzybami niby nic, a jednak ważne danie Wigilijne.Dobrze doprawiona i wyczuwalny smak grzybów.To jest to czego oczekujemy :)

 

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 garście suszonych grzybów, miałam prawdziwki
  • 1 duża cebula
  • tłuszcz
  • ziele angielskie 2
  • liść laurowy 2 
  • sól, pieprz
  • mąka 2 łyżki 
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego 

 

 

Wykonanie:

 

Grzyby umyłam pod bieżącą wodą, włożyłam do garnuszka, zalałam 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody, moczyłam przez  noc. Grzyby zagotowałam w wodzie w której się moczyły, jakieś 25  minut. Odcedziłam zostawiając wywar . Większe grzyby pokroiłam na mniejsze kawałki.

Kapustę opłukałam dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odcisnełam i posiekałam, włożyłam do garnka i zalałam przecedzonym wywarem z grzybów, doprawiłam sola i pieprzem, dodałam ziele i listek laurowy i przecier pomidorowy. Gotowałam prawie 2 godziny .

Marchewkę obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam ja przy końcu gotowania kapusty

Obrałam i pokroiłam drobno cebulę . Zeszkliłam na patelni na oleju.

Na patelni rozgrzałam pozostałe 2 łyżki oleju, dodałam mąkę i podgrzewałam mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka.

Cebulę, zasmażkę i grzyby dodałam do ugotowanej kapusty, wymieszałam i  zagotowałam. Doprawiłam solą, pieprzem .Najlepiej smakuje podana na gorąco.

IMG_2790

 

wtorek, 13 grudnia 2016
Strucla z makiem i bakaliami

Musiałam wypróbować strucle makową przed Świętami i dziś wam prezentuję. MUSZE POWIEDZIEĆ, ŻE WYSZŁA BARDZO SMACZNA MIMO MOICH OBAW :) 

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki wódki lub spirytusu

Masa makowa:

  • 400 g maku suchego
  • 150 g cukru
  • 150 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 4 łyżki miodu sztucznego
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • żurawina suszona 1 szklanka
  • 6 białek
  • pasta pomarańczowa do smaku

 

Dodatkowo:

Forma do pieczenia 38x12x6 Kłos-Pol

 

 

Wykonanie:

Do misy wsypuję przesianą mąkę w której robię dołek.Drożdże rozrabiam w ciepłym mleku i wlewam do dołka w mące.Delikatnie mieszam i zostawiam na 15 minut pod ściereczką by miało czas pracować.Po 15 minutach wsypuje cukier,sól, wbijam żółtka i wlewam cieple lecz nie gorące masło ,wódkę.Wyrabiam ciasto do momentu gdy będzie gładko odchodziło od rąk.Zostawiam je do wyrośnięcia na około 1 godziny.

Mak zalewam wodą tyle by zakryło go i gotuje na małym ogniu.Mak wciągnie wodę. Miele go trzykrotnie, dodaje ubite białka z cukrem,rodzynki,orzechy,miód.Wyrabiam farsz.Ciasto wałkuje na prostokąt  36 cm smaruje go pastą pomarańczową do smaku,  nakładam farsz po 2 cm od końca.Posypuje żurawiną i skórką kandyzowaną. Zwijam i przekładam do blaszki wyłożonej papierem o wymiarach 38x12x6 zwinięciem do dołu.Smaruje rozbełtanym jajem. Piekę w 170 stopniach godzinę, sprawdzam czy już, jeśli nie to piekę jeszcze z 20 minut( to duża strucla więc potrzebuje trochę więcej czasu).

 

IMG_3021

 

IMG_3023

IMG_30631 

IMG_3022

sobota, 10 grudnia 2016
Wigilijny śledzik ze śliwką i żurawiną

Wigilia to nie czas gdy jest jest prezentów moc,Wigilia to nie jest czas,gdy potraw sto na stole.Wigilia to przepiękny czas, Bożonarodzeniowy czas, gdy siedzimy wszyscy w kole i MAMY bliskich przy stole.Ten śledzik zagości na stole będziemy go jeść i radować się :)

Składniki:

Filety śledziowe solone Matjas 250 g SEKO

cebula 1 szt

śliwki suszone 10 szt

żurawina suszona 2 garście

buraczki 2 łyżki czubate

 majonez 2 łyżki czubate

szklaneczki po musztardzie 2 szt

szczypta cynamonu

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Śledzie wyjmujemy z tacki i osuszamy je ręcznikiem papierowym z oleju i kroimy drobniutko, delikatnie posypujemy je cynamonem.Cebule obieramy i kroimy drobniutko. Śliwki również kroimy drobno.Do przygotowanych szklaneczek na same dno wsypujemy żurawinę( tyle by zapełnić równo powierzchnie).Na żurawinę kładziemy cebulę, śledzika, buraczki,majonez,śliwkę,śledzika i odrobinę cebulki.Sałatka jest warstwowa.Cebulę możemy delikatnie posolić i doprawić pieprzem.

 

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 
 

 IMG_29492

 IMG_2948

IMG_2945

 

IMG_2955

czwartek, 08 grudnia 2016
Kompot wigilijny z suszonych owoców

Kompot wigilijny z suszonych owoców, każdy z nas robi na Wigilijną kolację.Już czuję ten aromat .

Składniki:

50 g śliwek suszonych

10 g gruszek suszonych

10 g jabłek suszonych Amkez - suszone owoce i warzywa

5 plastrów suszonych pomarańczy

cukier dodajemy do smaku :

kardamon w ziarnkach 3 szt

1 cytryna-sok

2 anyżki

4 goździki

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy suszone plastry pomarańcza,jabłka i śliwki i gruszki. Gotujemy na małym ogniu doprawiając cukrem,sokiem z cytryny, anyżem i goździkami i kardamonem. Taki kompot jest bardzo smaczny i pije się go z przyjemnością.Wiadomo , że suszone owoce, będące esencją składników odżywczych są bardzo zdrowym dodatkiem do zdrowej i zrównoważonej diety. Zarówno śliwki, jabłka, jak i gruszki są bogate w błonnik pokarmowy (śliwki zawierają około 16 proc., gruszki około 13 proc., a jabłka 10 proc.), zawierają także pektyny, sporo witamin, soli mineralnych oraz mikroskładników.Owoce suszone ułatwiają spalanie tłuszczy, a dzięki zawartym w nich pektynom oczyszczają organizm z toksyn. Stanowią jednocześnie bardzo dobą przekąskę zamiast niezdrowych słodyczy, gdyż dają uczucie sytości.Śliwki i jabłka suszone pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit. W dawnych czasach spożywanie trzech suszonych śliwek stanowiło metodę na problemy trawienne. Korzystnie wpływają na przemianę materii.

Zapraszam na Amkez - suszone owoce i warzywa mają pyszne produkty. Najbardziej  smakują mi jabłuszka w plastrach .

 

IMG_28471

 

IMG_2843

 

IMG_2844

IMG_2851

 

IMG_2852

 

IMG_2854 

sobota, 26 grudnia 2015
Ryba w occie - Wigilia 2015

Następna rybka Wigilijna, prosta w wykonaniu i smaczna. Rybę można na wiele sposobów z robić, jednym z nich jest właśnie w occie.

Składniki :

1,5 kg mintaja 

cebula 3 szt

pieprz ziołowy do smaku

sól do smaku 1 łyżeczka 

cukier 7 łyżek

ziele angielskie 4 szt

ocet 10 %, 1 1/2 szklanki

woda 8 szklanek

Dodatkowo:

 oliwa do smażenia

mąka do ryby

sok z cytryny do skropienia ryby 

Wykonanie:

Rybę rozmrażamy, odsączamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z obu stron na rumiany kolor. Kroimy cebule w talarki i kładziemy na do naczynia, dodajemy ziele angielskie i pieprz.

 

Zalewa:

Zagotowałam wodę w czajniku,odmierzyłam 8 szklanek i dałam 1.1/2 szklanki octu. Wsypałam 7 łyżek cukru i 1 łyżeczkę soli,wymieszałam i wlałam połowę do naczynia z cebulą i zielem. Wyłożyłam rybkę i posypałam cebulą w talarkach wlałam resztę zalewy i włożyłam drugą porcje ryby.Wystarczy 2-3 dni i ryba jest już gotowa.

 

PS:nie dodajemy liścia laurowego, inaczej ryba będzie smakować jak wiór , nie zbyt smaczna .

20151223122017IMG_3555

 

20151223122017IMG_3553

czwartek, 24 grudnia 2015
Ryba po grecku 2015

W tym roku rybki robię przed sama Wigilią. Po grecku dzień wcześniej by rybka przeszła farszem i przyprawami.

 

Składniki:

  • 1 kg miruny płaty
  • marchew 600 g
  • pietruszka korzeń 200 g
  • pietruszka natka
  •  seler korzeń 200 g
  •  koncentrat pomidorowy 200 g
  • kurkuma 1 lyżeczka
  •  sól do smaku
  •  pieprz biały mielony do smaku
  • ziele angielskie 3 szt
  • liście laurowe  3 szt

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  •  mąka do ryby
  • sok z cytryny do ryby

Wykonanie:

Marchew myje obieram i ścieram na tarce na średnich oczkach.Przekładam do garnka i dodaje ziele angielskie, listek laurowy,sól,pieprz i podsmażam. Ścieram na tarce obraną pietruszkę i obrany seler,dodaje do marchewki nadal podsmażam.Dolewam 300 ml wywaru z rosołu. W trakcie duszenia smakuje czy farsz już ma smak taki jaki chciałam.Na końcu dodaje koncentrat pomidorowy porcjami, czasami 200 g jest za dużo. Mirune myję osuszam ręcznikiem papierowym, skrapiam z sokiem z cytryny( wycisnęłam z ok z 2 cytryn i skrapiałam rybę). Rybę panieruje w mące i smażę na rozgrzanym oleju w trakcie posypuje sola i pieprzem. Do naczynia głębszego wkładam warstwę farszu i na to ryba,przykrywam farszem i zamykam. Ryba musi przejść farszem  być wilgotna i smaczna.

20151223132336IMG_3559

 

20151223132335IMG_3560

środa, 23 grudnia 2015
Wigilijny śledź jedna z 12 potraw tego dnia

Na stole zawsze w dniu Wigilii . Śledź z cebulką skropiony octem. Pyszny i najważniejszy tego dnia. Wszak jemy prawie tylko ryby w różnej postaci.

Składniki:

matias solony 6 płatów

cebula 3 szt

ocet do skropienia cebuli

pieprz ziołowy

olej do zakrycia śledzia

 

Wykonanie:

Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroje go drobno w kostkę.Cebule obieram, kroje w kosteczkę, przekładam do miseczki,polewam octem i mieszam. Do szklanej miseczki kładę cebulę z octem i na to śledzia, posypuje go pieprzem ziołowym, następna warstwa śledzia i cebuli.Polewam olejem , dosyć sporo,tak aby dotarł na do i zakrył górę. Na wierzchu dekoruje marynowaną papryką pokrojoną drobno. Śledź jest bardzo smaczny.

 

www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

20151222214725IMG_3524

 

20151222214725IMG_3534  

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 
 
wtorek, 22 grudnia 2015
Krokiety z kapustą i grzybami- Wigilijne

Nie wiem jak u was ale mój mąż przepada za krokietami, ja tez z resztą . Ten zapach suszonego grzybka, cudo.Na wigilijnym stole nie może ich zabraknąć, do tego czerwony barszczyk. Po prostu pyszota.

Ciasto naleśnikowe:

  • mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol
  • woda 400 ml
  • mleko 500 ml
  • jajka 2 szt
  • pól łyżeczki soli
  • olej 50 ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • grzybki suszone 1 garść
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • olej do duszenia
  • sól, pieprz

 

Dodatkowo:

  • jajka 2 szt
  •  bułka tarta jako panierka

Wykonanie ciasta naleśnikowego :

Do miski wlewamy wodę, mleko dodajemy jaja,proszek do pieczenia. Miksujemy( ciasto ma być lejące ). Smażymy naleśniki dosyć cieniutkie.

Wykonanie farszu:

Kapustkę wymoczoną kroimy drobno i przekładamy na patelnie. Dusimy do miękkości na oleju . Dodaje listek laurowy i ziele i razem duszę. Grzyby zalewam wrzątkiem i po 15 minutach jeszcze raz je myje . Kroje w cieniutkie paseczki i dodaje do kapusty. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaje przecier pomidorowy do smaku. Letni farsz kładę na naleśniki, zwijam. Każdy krokiet maczam w jaju i obtaczam w bułce tartej . Smażę z obu stron na rumiany kolor, podaje z barszczykiem czerwonym. 

20151218155821IMG_3436

 

20151218155821IMG_3439

 

20151218155822IMG_3442

piątek, 18 grudnia 2015
Śliżyki Wigilijne

Śliżyki typowo wigilijny przysmak, my może nie wiemy o nim lub nie pamiętamy. Wszak nasze babcie je robiły, małe pyszne smakołyki.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

3 łyżki cukru

3 łyżki masła

mleko pół szklanki 

25 g świeżych drożdży

1 łyżka śmietany 18%

2 żółtka

sól 1 szczypta

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Do szklanki z ciepłym mlekiem dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia. W mące robimy wgłębienie i wlewamy nasze rozpuszczone drożdże, delikatnie mieszamy z mąką i robimy zawiesinę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po 15 minutach dodajemy resztę składników, cukier, śmietanę, żółtka. Mikser wyrabia ciasto ( końcówka hak) jeśli jest zbyt zwarte dodajcie ciepłego mleka odrobinę. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Teraz robimy wałeczki jak na kopytka , lekko spłaszczamy i w poprzek kroimy. Układamy na blaszce i do pieca na 15-20 minut w 170 stopniach stopniach ( sprawdzajcie jak się piecze by wam się nie przypaliło)

20151216151838IMG_3389

poniedziałek, 14 grudnia 2015
Sernik bez pieczenia, idealny na Boże Narodzenie

Dziś wam zaprezentuje sernik bez pieczenia, jest to ciasto jeszcze za czasów mojej babci . Dziś pewnie nikt prawie tak nie robi, jednak postanowiłam przygotować ten smakołyk na Boże Narodzenie. Ciasto pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Mało roboty dużo radości i miny rozanielonych gości :)

 

Sernik bez pieczenia:

20151214093153IMG_3319

20151214093153IMG_3338

 

20151214093154IMG_3340

20151214093153IMG_3312

 

20151214093154IMG_3355

 Składniki :


600 g twarogu tłustego ( kostka po 200 g)

30 g cukru waniliowego ( zmielić w młynku)

2 łyżki cukru pudru

100 g masła (rozpuszczone i ostudzone)

2 łyżki błonnika kakaowego Kłos-Pol

herbatniki jasne lub ciemnie jak wolicie 24 szt


 Dodatkowo:

czekolada mleczna 150 g

2 łyżki mleka

Lukier:

cukier puder 100 g

1 łyżka mleka

Wykonanie: 

 Do misy wkładamy twaróg z kostki, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy zmielony ( może buc i nie mielony jak nie macie jak zrobić) Całość zmiksować lub utrzeć jak tam wolicie. Przygotowałam sobie formę do pieczenia, wyłożyłam w niej fole aluminiową i na tym ułożyłam petitki. Masę dzielimy na połowę,i rozsmarowałam na petitkach. Położyłam druga warstwę na jasnym twarogu i teraz dodałam błonnik kakaowy do drugiej części rozsmarowałam na drugiej warstwie herbatników. Rękoma składałam do środka każdą część. Docisnęłam porządnie folią aluminiowa i wstawiłam do lodówki na 3 godziny. 

Przygotowanie polewy:

Rozpuściłam czekoladę w rondelku z mlekiem lekko przestudzoną polałam ciasto gdy przestygła zrobiłam lukier z cukru pudru i mleka,  udekorowałam na wierzchu dodatkowo. Wstawiłam do lodówki na noc. Następnego dnia była w sam raz, pokroiłam i posmakowałam . Pyszna i jeszcze raz pyszna.

 

IMG_3296

 

IMG_33011IMG_3298IMG_3303

 

 

sobota, 12 grudnia 2015
Wigilijna gwiazda z makiem

Tak właśnie pomyślałam przygotuję właśnie na Wigilię taką pyszną gwiazdę z  makiem. Będzie pięknie się prezentowała na stole.Jest przepyszna. Piekę ją razem z innymi babeczkami w akcji Ciasto na Niedzielę .  Zainspirowałam się przepisem TYM

Składniki:

 mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 500 g

jaja 2 szt

mleko 180 ml

cukier 60 g

masło 30 g

drożdże świeże 30 g

Nadzienie:

300 gram masy makowej z puszki

 morele 10 szt

żurawina 50 g

orzechy włoskie 50 gr

migdały płatki 1 garść

olejek migdałowy 5-6 kropel

Dodatkowo:

jajko do posmarowania gwiazdy

 

Wykonanie rozczynu:

Do szklanki tak do połowy wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczamy w nim drożdże z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczka do wyrośnięcia.

Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiewamy,wsypujemy do misy, wlewamy wyrośnięty rozczyn . Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, resztę cukru i jaja i mleko. Wyrabiamy ciasto, zostawiamy je przykryte ściereczką na około 40 minut.Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 4 równe części, wałkujemy cztery równe koła. Blaszkę do tarty lub do tortownicy wykładamy  papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy placek i smarujemy makiem( wcześniej dodałam do niego pokrojone bakalie, żurawinę dałam suszoną oraz parę kropel aromatu migdałowego ), na to drugi placek i znowu smarujemy makiem na to trzeci placek smarujemy makiem i przykrywamy czwartym plackiem.Farsz nakładamy tak aby był z pół centymetra od brzegów ciasta. Zlepiamy ciasto na około, na środku kładziemy szklankę lekko dociskając, teraz już wiemy jak mamy pokroić gwiazdę . Kroimy ja na około 16 części. Każdy kawałek ciasta przekręcamy dwa razy i tak nam powstaje gwiazda.Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Teraz jak wyrosło smarujemy jajem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

 Ps. farsz nakładajcie cienko i tak 1 cm od brzegu.

Izioni Pyszne Smaki
Ewa Szczepińska

Joanna

20151211122853IMG_3260

20151211122853IMG_3241

 

20151211122854IMG_3262

 

20151211122853IMG_3252

 

20151211122853IMG_3257

 

page56

piątek, 11 grudnia 2015
Uszka z grzybami - Danie wigilijne

Nie wiem jak u was będzie ale w tym roku postanowiłam , że w moim barszczyku czerwonym wylądują uszka z grzybkami mianowicie koźlaki suszone. Pyszny aromatyczny farsz :) Już się uśmiecham mniam :)

Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej typ 500 Kłos- Pol

200 ml gorącej wody

sól 1 łyżeczka

Dodatkowo:

koźlaki suszone 100 g

pieprz biały mielony  pół łyżeczki

sól morska do smaku

por 200 g ( bardzo drobno posiekana i zeszklona na oleju 

 

Wykonanie ciasta na pierogi :

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z łyżeczka soli. Zalewamy gorącą wodą, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka.

Farsz:

Koźlaki wkładamy do wody do małego garnka i gotujemy koło 15 minut. Przecedzamy, jeszcze raz płuczemy w gorącej wodzie.Drobno kroimy, doprawiamy sola i pieprzem. Por kroimy drobniutko szklimy na oleju przez koło 10 minut i dodajemy do grzybów. Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane ciasto . Zlepiamy boki jak na pierożka i do środka sklejamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do miękkości . Podajemy z barszczem czerwonym.

 

www.layman.pl/bitwa-na-przepisy Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

20151210205957IMG_3183

 

20151210205957IMG_3187

 

20151210205957IMG_3182

20151210205957IMG_3185

 
 
czwartek, 10 grudnia 2015
Uszka z mięsem podane w rosole- Danie Bożonarodzeniowe

W pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia serwuje na obiad uszka z mięsem w gorącym rosole. Bardzo smaczne i lekkie na nasz brzuszek po kolacji wigilijnej.

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna 300 g
  • woda 200 ml
  • sól 1 łyżeczka płaska

 

Dodatkowo:

  • zmielona łopatka 150 g
  • zmielony schab 150 g
  • czosnek 4 ząbki 
  • pieprz biały miliny 1 łyżeczka
  • jajko 1 szt
  • sól do smaku

 

Wykonanie:

 Do misy wsypujemy odmierzoną mąką pszenną (najpierw ją przesiewamy ), wsypujemy sól, mieszamy. Zalewamy dosyć ciepła wodą i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy kółka. Karkówkę i schab płuczemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy. Dodajemy jajo, czosnek sprasowany , sól i pieprz mieszamy. Wlewamy 2 łyżki wody. Formujemy małe kuleczki i kładziemy na każdym kółku na środku. Składamy na połowę jak pierożka i końce zakładamy na siebie. Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy z rosołem.

 

20151209191056IMG_3118

 

20151209191057IMG_3128

 

20151209191056IMG_3112

 

20151209191057IMG_3120

środa, 09 grudnia 2015
Piernik Bożonarodzeniowy

Uwaga, jestem pysznym przekładamy piernikiem i polecam się na Boże Narodzenie. Wystarczy upiec mnie w formie od babki, przekroić na blaty i przełożyć czym chcecie, dekoracja do wyboru. Jestem pyszny w polewie czekoladowej przyozdobiony bakaliami lub posypany cukrem pudrem i posypką truskawkową. Możecie mnie przygotować przed samymi świętami, będę pyszny i delikatny.

Składniki:

  •  
  • mąka  pszenna 300 g
  • jaja 3 szt
  • masło 150 g
  • cukier 150 g
  • cukier waniliowy 30 g Delecta
  • miód płynny 200 g
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • soda 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia pół łyżeczki Delecta
  • cynamon 1 łyżeczka
  • imbir mielony pół łyżeczki
  • gózdzki 2 zmielone
  • kakao 2 łyżki

Dodatkowo:

  • powidła lub dżem do przełożenia 300 g
  • cukier puder do obsypania
  • maczek smak truskawkowy Decorada-  posypka na wierzch

 

 

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wsypujemy przyprawy korzenne i kakao. Dodajemy cukier i cukier waniliowy  oraz śmietanę. Ubijamy osobno jaja i wlewamy do reszty składników.Wlewamy rozpuszczone masło i płynny miód. Mieszamy łopatką do połączenia składników( Ciasto jest lekko lejące, za chwile gęstnieje). Formę od babki lub keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto piernikowe. Pieczemy w 170 stopniach koło 45 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Kroimy w poprzek, przekładamy powidłami lub dżemem. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy posypką truskawkową. Przykryłam  piernik kloszem na ciasto po 2 godzinkach jedliśmy.

20151208080436IMG_3146

 

20151208080436IMG_3159

 

20151208080436IMG_3157

 

20151209141219IMG_3180

 

20151209141544IMG_3174

Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

 

 
1 , 2
O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel