środa, 29 marca 2017
Hot dog domowy

Dziś zachciało nam się czegoś kalorycznego czego unikamy jak ognia hihi  domowy fast-slow-food. Domyślacie się już co to ?? no tak to parówka i bułka .

Składniki:

mąką pszenna typ 500 -500 g

drożdże świeże 30 g

masło 40 g

olej 3 łyżki

woda ciepła 350 ml

sól 2 łyżeczki

cukier 1 łyżeczka

mleko pół szklanki

jajka 2 szt

Dodatkowo:

ser 400 g

keczup 

bazylia

oregano

Wykonanie:

Odmierzamy 500 g mąki i przesiewamy ją aby nam nic nieproszonego nie wpadło.Wsypujemy mąkę do misy i dodajemy jaja,cukier,sól,wodę i rozpuszczone letnie masło. W szklance rozpuszczamy drożdże rozmieszane mleku i wlewamy do naszych pozostałych składników.Wyrabiamy ciasto przez 15 minut( robot cykl 3 razy wałek). Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 45 minut.Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i wałkujemy je na prostokąt tak jak długa jest parówka.Ciasto smarujemy keczupem i posypujemy bazylią,oregano i startym serem.Kładziemy parówkę i ciasno zwijamy na półtora raza. Hot dog kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach bo ciasto jeszcze wyrośnie. Zostawiamy je przykryte ściereczką na jakieś 20 minut. Po 20 minutach smarujemy rozbełtanym jajem i do pieca na 20 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu podajemy od razu choć i na zimno są smaczne.

 IMG_5560

piątek, 24 marca 2017
Chlebki pszenne z otrębami pszennymi

Zamiast jednego chlebka mam dwa.Zrobiłam w mniejszych foremkach, nawet fajnie się prezentował.Lepiej się kroiło choć może to tylko moja wyobraźnia .

Składniki:

mąka pszenna typ 650 500 g

 otręby pszenne 10 łyżek

drożdże suche 16 g

woda ciepła 450 ml

sól 1 łyżeczka

Wykonanie:

Najpierw odmierzamy mąkę, przesiewamy ją.Dopiero wtedy dodajemy drożdże i otręby pszenne,sól. Składniki przekładamy do misy i dodajemy ciepłą wodę, wyrabiamy ciasto 3 razy po 5 minut ( robot klikamy na wałek). Kiedy mamy ciasto dobrze wyrobione, przykrywamy je kloszem i zostawiamy do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość  odgazowujemy je,dzielimy na dwie części  i przekładamy do małych foremek wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut i 30 minut w 180 stopniach. Piekłam w parowym piekarniku. Jeśli nie macie takiego, wystarczy naczynie z woda postawić na dno piekarnika .


IMG_5370 

IMG_53662

IMG_5355

środa, 15 marca 2017
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką

Dziś będzie mięsko troszkę w innej postaci, ach jak ja lubię te paszteciki jeść hi hi. Karkówka wyszła pyszna, po przerobieniu jest jeszcze lepsza .

 

Składniki na ciasto:

 Dodatkowo na farsz:

  • karkówka 600 g
  • pieczarki 200 g
  • pomidor 1 szt
  • marchew 3 szt
  • pietruszka 3 szt
  • bułka tarta 3 łyżki
  • wywar z rosołu 1.1/2 szklanki

 

 

Wykonanie ciasta drożdżowego:

Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże,sól i cukier. Wlewamy ciepłe mleko,olej i wbijamy jajo.Wyrabiamy przez 15 minut( cykl 3 x 5 minut wałek klikamy ).Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę albo więcej ( zależy jak ciepło mamy w domu).

Farsz:

Karkówkę doprawiamy solą i pieprzem, podpiekamy w piekarniku przez około 45 minut w 200 stopniach.Po 45 minutach przekładamy do garnka,dodajemy pietruszek marchew, pokrojone pieczarki  i pomidora, zalewamy wodą tyle tylko by nam zakryło składniki. Gotujemy na małym ogniu koło godzinki do powstania rosołu .Mięsko nam się ugotowało więc wyjmujemy niech ostygnie, marchew i pietruszkę też wyjmujemy.Przekładamy mięsko do misy razem z pieczarkami  z marchewką i pietruszką.Miksujemy do rozdrobnienia.Dodajemy bułkę tartą i wywar rosołowy ostudzony. Mieszamy.

Zakończenie:

Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt, farsz przekładamy na środek i zwijamy w rulon. Kroimy na 2-3 centymetrowe porcję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy paszteciki niech wyrosną jeszcze. Po wyrośnięciu smarujemy je rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

 

 IMG_48981

 

IMG_4910

 

 

 

piątek, 10 marca 2017
Bułki pszennożytnie

 

Wpadłam przypadkiem do Pieguskowej Kuchni i zobaczyłam pyszne bułeczki, nie mogąc się oprzeć poleciałam do kuchni wyrabiać ciasto.Tak powstały bułeczki z otrębami żytnimi. Pyszne no i domowej roboty.

 

Ciasto na bułki pszennożytnie 

  • 650 gram mąki pszennej
  • 16 g drożdży sypanych
  • 250 gram ciepłej wody
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • otręby żytnie 10 łyżek

 

Wykonanie:

Najpierw odmierzamy i przesiewamy mąkę nad miską, wsypujemy drożdże,cukier i sól .Dodajemy otręby żytnie.Wlewamy ciepłą wodę i ciepłe mleko i olej . Wyrabiamy ciasto przez 15 minut( cykl 5 minutowy klikamy na wałek i czynność powtarzamy 3 razy).Po wyrobieniu ciasto przekładamy na stolnice silikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny. Ciasto wyrośnięte teraz dziele je 12 części, robię kuleczkę i lekko spłaszczam, zostawiam je do wyrośnięcia przykryte ściereczka na jakieś 30 minut. Wstawiam do pieca razem z naczyniem z wodą. Piekę 30 minut w 180 stopniach ( piec parowy )Wy macie wodę w naczyniu dzięki temu skórka na bułce będzie chrupiąca.

 

IMG_5055

 

IMG_5057

 

IMG_5062

 

IMG_5059

 

 

czwartek, 09 marca 2017
Chleb foremkowy, pszenny z otrębami

Dziś następny chlebek, jakoś mam sentyment do domowego i tak piekę codziennie albo co drugi dzień, zależy ile zjemy.Rodzinka zadowolona, a oto przecież chodzi.

 

Składniki:

 

Wykonanie:
 
 Mąkę przesiewamy nad misą( będzie spulchniona i będzie się miało wrażenie,  że jest jej więcej.Dodajemy suszone drożdże. Wsypujemy odmierzone otręby żytnie,sól i cukier. Na końcu wlewamy ciepłą wodę i klikamy na wałek i powtarzamy serię 3 razy po 5 minut( wyrabianie ciasta chlebowego). Ciasto mamy pięknie wyrobione więc teraz przekładamy je na matę sylikonową i przykrywamy "kloszem" na 1.1/2 godziny.Ponownie wyrabiamy i przekładamy do formy od babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką . Nacinamy na skos ciasto i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 35 minut. Ciasto wyrosło, aż za foremkę, takie ma być. Pieczemy chleb w 220 stopniach przez 20 minut,nie zapomnijcie o naczyniu z wodą na dno piekarnika wstawić . Skórka będzie chrupiąca dzięki temu. Po 20 minutach zmniejszamy piec do 180 i pieczemy dalej przez 25 minut. Po wyjęciu z pieca przekładamy na kratkę niech ostygnie chleb.
 
 
IMG_49801
 
 
IMG_49831
 
 
IMG_4984
sobota, 04 marca 2017
Babka pomarańczowa

Co ta Joanna dziś majstruje w tej kuchni, zadajecie sobie pytanie, a odpowiedź jest bardzo prosta.Ta oto Joanna piecze dziś babeczkę pomarańczową dla swojej rodzinki , ma łasuchów w domu więc robi to z przyjemnością.Wszak jest łasa na komplementy jak to kobieta a na takie  które przemawiają przez żołądek do serca jak najbardziej .

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki gęstej śmietany

lukier:

 

  • cukier puder 1 szklanka
  • mleko 4 łyżki 
  • kuleczki czekoladowe dmuchane do dekoracji

Wykonanie:

 Do misy wbijamy jaja, dodajemy cukier i miksujemy 4 minuty obroty 3.Do ubitych jaj dodajemy miękkie masło,śmietanę i sok z cytryny. Ucieramy teraz 2 minuty obroty 3. Dodajemy  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(łyżką wsypujemy partiami) ucieramy z 2 minuty obroty 3. Na samym końcu dodajemy startą skórę z pomarańcza i delikatnie mieszamy już łopatką. Formę okrągłą do babki( z rowkami) smarujemy masłem, obsypujemy mąką i przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu  robimy lukier cukier puder mieszamy z mlekiem.Polewamy babkę lukrem i obsypujemy kuleczkami z czekolady.

 IMG_48581

 

IMG_4855

piątek, 03 marca 2017
Chałka

Mimo, że pogoda brzydka, szarówka i znowu zrobiło się zimno, w domu pachnie słodko i kusząco. Cieplutko i milutko, czego chcieć więcej........... tak jeszcze coś kocyk, herbatka lub gorące mleczko, dobry film lub książka i mamy już wszystko co nam potrzeba :)

 

 

Składniki na 5 mniejszych chałek:

  • 100 g masła
  • 40 g cukru
  • 170 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 15 g drożdży sypkich 

 

Dodatkowo:

jajko

Przygotowanie chałki:

 

Do misy włożyłam miękkie masło,cukier,cukier waniliowy,mleko,jaja,żółtka. Miksowałam 3 minuty w 50 stopniach obroty 4. Kiedy przestało miksować dodałam przesianą mąkę i drożdże. Klikamy oznaczenie wałek i 3 razy po 5 minut wyrabiamy ciasto. Zostawiamy w tej misie co było wyrabiane, niech sobie spokojnie wyrośnie( godzinka starczy).Po godzinie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych kawałków. Każdy kawałek rękoma rolujemy wałek( ależ mi się zrymowało).Dzielimy wałeczki na 5 chałek i zwijamy warkocze. Każdy warkocz układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut i smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut.Taką chałkę można jeść sama lub posmarować dżemem.

 

 IMG_48432

 

IMG_48471

 

IMG_4848

 

wtorek, 28 lutego 2017
Chleb pszenny z otrębami żytnimi

Od rana pachnie w domu pysznym chlebem, jeszcze ciepłym. Upiekłam go specjalnie na śniadanie. Córka do szkoły kanapki wzięła mąż również i zostało mało co, akurat dla mnie na śniadanko.

Składniki:

mąka pszenna typ 550 500 g

otręby żytnie 9 łyżek

drożdże sypkie 16 g

cukier pół łyżki

sól pół łyżki

woda ciepła 360 ml

Wykonanie :

Mąkę przesiewamy nad misa, dodajemy otręby,drożdże,sól,cukier. Przesypujemy te wszystkie składniki do misy. Zalewamy ciepłą wodą i włączamy robota, wyrabia nam ciasto chlebowe 5 minut-czynność powtarzamy jeszcze dwa razy czyli razem 15 minut. Ciasto jest dobrze wyrobione.Przekładamy ciasto na deseczkę i zakrywamy je kloszem szklanym by wyrosło.Drożdże sypkie dłużej wyrastają niż świeże wiec tak na 1.1/2 godziny. Ponownie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek . Formę do babki smarujemy masłem,obsypujemy mąką i przekładamy ciasto chlebowe. Nacinamy na skos ( powstaną pęknięcia).Przykrywamy ściereczką niech ponownie wyrośnie. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach, a następnie zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Piekę w piecu parowym, jeśli nie macie to wstawiacie naczynie z wodą na dno piekarnika. Co spowoduje , że skórka będzie rumiana i chrupiąca.

IMG_4745

 

IMG_4753

 

IMG_4754

poniedziałek, 27 lutego 2017
Kokosowa babka

Na dziś prosta babka z kokosem. Smakuje rewelacyjnie i każdy da radę ją zrobić.Nie trzeba umieć to po prostu samo idzie.

Składniki:

białka 6 szt

cukier 150 g

mąką pszenna typ 500  150 g

kokos 100 g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

masło 100 g

Dodatkowo:

cukier puder

 

Wykonanie:

Do misy wlewamy zimne białka i miksujemy ze szczyptą soli i cukrem (5 minut stopień 4).Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej kokos i proszek do pieczenia. Partiami wsypujemy do ubitych białek i delikatnie ucieramy . Na samym końcu dodajemy chłodne roztopione masło.Formę od babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem .Ciasto pyszne wyszło.

 

IMG_47322

IMG_4740

IMG_4739

czwartek, 23 lutego 2017
Tłusty czwartek

Mamy dziś tłusty czwartek, a więc na naszych stołach zawitają pączki faworki czy gniazdka. W  mojej kuchni powstały tradycyjne pączki w polewie i posypce z kolorowej czekolady. Dla każdego coś pysznego. Postanowiłam zjeść dwa pączki dziś sobie odpuszczam .

Składniki:

mąka pszenna 600 g

mleko ciepłe 250 ml

drożdże sypkie 16 g

cukier 50 g

cukier waniliowy 32 g

masło 50 g

żółtka 4 szt

spirytus 2 łyżki 

Dodatkowo:

czekolada gorzka

czekolada biała

wiórka kolorowe z czekolady

Wykonanie:

Wsypujemy mąkę przesianą do misy z drożdżami. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy.Wlewamy mleko rozpuszczone, letnie masło, spirytus i żółtka . Włączamy robot i wyrabiamy ciasto 15 minut. Po wyrobieniu wyjmujemy ciasto na stolnicę silikonową i przykrywamy je ściereczką na co najmniej 1.1/2 godziny( drożdże sypkie dłużej wyrastają). Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy ciasto ( już rękoma) i dzielimy je na równe części. Każdą cześć ręką kulamy i spłaszczamy lekko. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Jak wyrosną przykładamy deseczkę i lekko spłaszczamy( będą wyglądać podobnie jak kupne) . Kładziemy na rozgrzany olej najpierw spodem, górą i spodem i wyjmujemy. Studzimy na kratce i jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą  różaną. Polewamy rozpuszczoną czekoladą i obsypujemy wiórkami z kolorowej czekolady.

 IMG_4685

 

IMG_46901

 

IMG_4680

 

IMG_46721

 

IMG_4684

 

 

 

środa, 22 lutego 2017
Chleb foremkowy pszenny z otrębami i słonecznikiem

Postanowiłam wypróbować mój nowy sprzęt podróbę Temomiksa i wiecie co jestem bardzo zadowolona. Zaczęłam od wyrabiania ciasta drożdżowego na chleb pszenny z otrębami i słonecznikiem. Zamiast 5 tysięcy wydalam 777 zł i mam to praktycznie samo .

Składniki:

mąka pszenna typ 500 -500 g

drożdże suche 16 g

woda ciepła 350 ml

otręby pszenne 4 łyżki

słonecznik łuskany 4 łyżki

sól pół łyżki

cukier pół łyżki

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy aby była spulchniona i wsypujemy do maszyny.Wsypujemy drożdże,sól,cukier,otręby i słonecznik. Zalewamy ciepłą wodą i włączamy wyrabianie ciasta 5 minut.Powtórzyłam czynność jeszcze raz.Wyjmujemy ciasto chlebowe i wkładamy je na deseczkę, przykrywamy szklanym kloszem i zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę jeśli chłodno to na dwie. Blaszkę prostokątną smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Ciasto wyrośnięte wyrabiamy rękoma i robimy wałek, wkładamy do formy i nacinamy na skos.Zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Patrzymy jak wyrasta, jeśli przerośnie formę znaczy , że już możemy piec. Pieczemy w 220 stopniach 20 minut.Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jakieś 40 minut. Piekłam w piecu parowym , jeśli nie macie to wkładacie naczynie z wiodą na dół piekarnika.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

 

IMG_45901

 

IMG_45911

 

IMG_4587

page77

Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel