czwartek, 18 października 2018
Sernik na jogurtowym spodzie

Mój sernik jest boski, a co tam chwale się bo tak uważam. Jest wysoki smaczny i na jogurcie spód zrobiony. No tak kochani i to na domowym jogurcie nie takim ze sklepu tylko własnoręcznie go zrobiłam.Kupiłam jogurtownice sprawdzoną

Jogurtownica YogurBerry to unikalny pojemnik do produkcji domowych jogurtów.

 

Spód jogurtowy:

masło 100 g

cukier 50g

mąka pszenne typ 450 300 g

jogurt naturalny 150 ml

żółtka 4 szt

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodatkowo:

twaróg z wiaderka

jaja 6 szt

cukier 1 szklanka

budyń śmietankowy 80 g

masło 100 g

żurawina suszona 50 g

 

Polewa czekoladowa:

kakao niesłodzone 6 łyżek

masło 150 g

cukier 100 g

wiórka z pomarańczowej czekolady do posypania

Wykonanie:

1. Do misy wsypujemy mąkę przesianą  z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka cukier i jogurt i miękkie masło  . Wyrabiamy mikserem .Tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na dno tortownicy i posypujemy żurawiną, na całej powierzchni aby zakryć spód  .

2.Do misy wbijamy jaja miksujemy je z cukrem, masa potraja objętość.Dodajemy stopniowo ser budynie masło rozpuszczone letnie. Wymieszane składniki przekładamy do tortownicy.Wkładamy do nagrzanego pieca,pieczemy w 180 stopniach przez godzinę .Po upieczeniu wyjmuje z pieca i zostawiam do ostygnięcia.

3. Do garnka wkładam masło wsypuje cukier i rozpuszczam i dopiero wtedy dodaje kakao. Gorącą polewą polewam sernik i posypuje wiórkami z pomarańczowej czekolady.

jpegaaa

jpegaaaa

 

 

 

Wykonanie domowego jogurtu jest tak proste , że nawet dziecko mogło by samo zrobić

jpeg1231

 jpeg41

 

wtorek, 16 października 2018
Kruche z powidłami i bezą

Kochani pierwszy raz robiłam jogurt domowy ze starterem. Jestem mile zaskoczona, że w tak prosty i łatwy sposób mogę sama robić jogurt naturalny.Ale to jeszcze nic,jogurt dziś wykorzystam do zrobienia ciasta kruchego z bezą i powidłami. Dzięki jogurtowi ciasto będzie "kruche inaczej".Jogurtownica YogurBerry to unikalny pojemnik do produkcji domowych jogurtów.

 

Składniki:

  • mąka pszenna typ 450- 400 g
  • żółtka 5 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 200 g
  • jogurt naturalny 200 ml
  • powidła śliwkowe 1 słoiczek
  • masło 200 g miękkie

Beza: 

  • białka 5 szt
  • cukier 1 szklanka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, miękkie masło, cukier,jogurt naturalny. Mikserem wyrabiamy ciasto ( będzie lepiące ale się tym wcale nie przejmujcie,takie ma być.Wstawiamy je do lodówki na 30 minut .Formę wykładamy papierem do pieczenia( u mnie to zwykła blaszka do pieczenia ciasta) 1/3 ciasta idzie na spód na to powidła śliwkowe smarujemy na całej powierzchni. Resztę ciasta rozwałkować na cieniutki placuszek, aż niebo widać i położyć a powidła. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 170 stopniach 50 minut. Po wyjęciu stygnie , a potem się zajadamy.

 

jpeg11

 

jpeg2

Przypominam wam , że ciasto powstało dzięki mojej nowej jogurtownicy -  Jogurtownica All-in-one YogurBerry – najprostszy sposób na domowy jogurt i ser.

jpeg4

 

 

jpeg5

 

 

 

 

 

 

 

jpeg123

poniedziałek, 15 października 2018
Domowy jogurt- Zestaw do produkcji sera i jogurtu YogurBerry

Witajcie moi milusińscy dziś pokaże wam moją nową jogurtownice czyli Jogurtownica All-in-one YogurBerry – najprostszy sposób na domowy jogurt i ser. Tu muszę was zaskoczyć :) Domowy jogurt rewelka. Opowiem wam trochę o moim zestawie :)

 

 

                                                                                     Oto co znajduje się w zestawie :

  • Jogurtownica do wytwarzania jogurtu
  • Foremka do sera
  • Zestaw startowy bakterii jogurtowych

Jogurtownica YogurBerry to unikalny pojemnik do produkcji domowych jogurtów.

Samodzielne wytwarzanie przetworów mlecznych jest procesem skomplikowanym, ale pojemnik do wytwarzania jogurtu YogurBerry upraszcza wszystko. Wystarczy jedynie mleko oraz specjalny zestaw startowy zawierający bakterie niezbędne do fermentacji, które zawarte są w zestawie All-in-one YogurBerry.

44111000_621125574951321_1592908335345041408_n

 

Jogurtownica All-in-one YogurBerry – najprostszy sposób na domowy jogurt i ser

Specjalnie zaprojektowany pojemnik umożliwia szybką i całkowicie naturalną fermentację mleka, które pod wpływem działania specjalnych bakterii zamienia się w zdrowy i pełen składników odżywczych jogurt.

jpeg1

Do przygotowania jogurtu w pojemniku YogurBerry potrzebne jest mleko pełonotłuste 3/2% gdyż produkty odtłuszczone i wzbogacane wapniem, kwasem DHA lub witaminami nie nadają się do fermentacji. Oprócz tego należy wykorzystać saszetkę startową lub zaczyn z żywymi bakteriami. Dla uzyskania najlepszej jakości gotowego produktu, warto przetrzymać go w lodowce przez 24 godziny bez mieszania. Jogurt powinien zostać spożyty w ciągu 7 dni od dnia produkcji. Czasami na jogurcie pojawia się żółty płyn. Nie należy się tym przejmować, gdyż jest to zwykła serwatka – pozostałość po fermentacji krowiego mleka. Naturalnym objawem fermentacji może być też podniesienie się ciśnienia w pojemniku i uwypuklenie wieczka – w takim wypadku wystarczy je tylko docisnąć.Dla uzyskania najlepszej jakości gotowego produktu, warto przetrzymać go w lodowce przez 24 godziny bez mieszania. Jogurt powinien zostać spożyty w ciągu 7 dni od dnia produkcji. Czasami na jogurcie pojawia się żółty płyn. Nie należy się tym przejmować, gdyż jest to zwykła serwatka – pozostałość po fermentacji krowiego mleka. Naturalnym objawem fermentacji może być też podniesienie się ciśnienia w pojemniku i uwypuklenie wieczka – w takim wypadku wystarczy je tylko docisnąć.

 

Dlaczego warto kupić pojemnik do produkcji jogurtu i sera YogurBerry?

Mimo prostej konstrukcji, zestaw YogurBerry jest niezwykle finezyjnym i przemyślanym urządzeniem

  • Możliwość produkcji własnego, całkowicie naturalnego jogurtu i sera w warunkach domowych.
  • Pewność, że do produkcji jogurtu, czy też sera nie wykorzystano żadnych barwników czy szkodliwych konserwantów. Również sam pojemnik jest w stu procentach bezpieczny dla użytkowników.
  • Wysoką jakość – bezpieczne zamknięcie, elegancki wygląd i doskonale spasowane elementy sprawiają, że użytkowanie jogurtownicy będzie prawdziwą przyjemnością, a sam pojemnik stanie się wyjątkową ozdobą kuchennego blatu.
  • Satysfakcję z samodzielnie przygotowanego jogurtu i sera – poza oczywistymi atutami dla zdrowia, to także wspaniała okazja, aby zabłysnąć przed znajomymi i rodziną.
  • Prostą obsługę – przygotowanie domowego jogurtu jest tak proste, że pod nadzorem dorosłych mogą go wytwarzać nawet starsze dzieci.

jpeg_w

Foremka do sera YogurtBerry pracuje w oparciu o naturalny proces zimnej fermentacji, a ser można wyprodukować wykonując zaledwie kilka prostych czynności:

  1. Do foremki wlewamy 800 mililitrów dobrze sfermentowanego jogurtu domowego.
  2. Zamykamy foremkę wieczkiem i wkładamy do komory przetwarzającej, którą również zamykamy pokrywką.
  3. Jogurtownicę YogurtBerry wkładamy w całości do lodówki na okres minimum 24 godzin.
  4. Po upływie doby ser jest gotowy do spożycia.

 

 jpeg_syr

 

Zachęcam do zakupu.Wydatek raz a potem możesz przez wiele lat cieszyć się domowym j

O autorze
Tagi
O mnie


Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.

Kontakt do mnie reksio740@wp.pl


Przepisy
Tasty Query - recipe search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów






Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
rondel